Το Μποτέ της Ευταλίας

ΑΡΧΙΚΗ   /   Το Μποτέ της Ευταλίας

Το Μποτέ σήμερα

Το “Μποτέ της Ευταλίας” είναι ένας οίκος καλλυντικών που θα βρείτε στην Παπαδιαμαντοπούλου 12 Αθήνα. Εδώ, η Μάρα Μεϊμαρίδη, αναβίωσε τις παλιές σμυρνέικες συνταγές της θείας Ευταλίας της Σμυρνιάς, με τα σπιτικά καλλυντικά.
Το πρώτο “Μποτέ της Ευταλίας” ξεκίνησε στη Σμύρνη το 1889! Σε ένα δίπατο σμυρναίκο σπίτι, στο Καρτιέ, η Ευταλία, έστησε το “Μποτέ” της, όπου έφτιαχνε τα καλλυντικά της εποχής. Καιμάκια, Ζελέτια, πομάδες, πούδρες, σαβόνες, βάλσαμα, ελιξίρια.
Στο βιβλίο Οι Μάγισσες της Σμύρνης, η Μάρα Μεϊμαρίδη, περιγράφει την Ευταλία και το Μποτέ της. “Το Μποτέ αρχικά ήταν ένα πανέρι γεμάτο καϊμάκια και μυρωδικά που κατασκεύαζαν στο ίδιο δωμάτιο πάνω σε μία τάβλα. Κατίνα και Ευταλία έφτασαν πάμφωτες στη Σμύρνη από Καππαδοκία το 1887. Με τη Φούλα του Μπαρμπέρη και τη Μεμέτα, στους μαχαλάδες της Σμύρνης, έφτιαχναν καϊμάκια (κρέμες) ζηλευτά και τα πουλούσαν στα μπάνια της Ντιάνας και στα χαμάμ. Τα υλικά ήταν αφρόγαλα, τσάγαλα, κατσικίσια κρέμα, λίπος βασιλικό, βότανα, χαμομήλι μαγιάτικο, λάδι μακασάρι, κίτρα, λεμονανθοί…κ.α.”
Οι Σμυρνιές φρόντιζαν πρώτα, πρώτα τον εαυτό τους.
Οι Σμυρνιές κοίταζαν πρώτα την περιποίηση τους και μετά την λάτρα του σπιτιού και τον σύζυγο. “Ποτέ να μην σε δει ο άντρας σου απεριποίητη” έλεγε η Ευταλία στη κόρη της τη Κατίνα Καραμάνου. Σίγουρα μια γυναίκα θα σκεφτεί τώρα “μα γυρίζω πτώμα το βράδυ, θα κάθομαι να βάζω κρέμες;” Ναι. Δεν παίρνει πάνω από πέντε λεπτά, είναι ένα δώρο που κάθε γυναίκα οφείλει να στον εαυτό της και να σας πω και κάτι; Είναι ένα είδος χαλάρωσης, αυθυποβολής. Η ομορφιά έρχεται εκ των έσω. Όταν βλέπεις μέρα με τη μέρα το πρόσωπό σου να αλλάζει, να γίνεται πιο φωτεινό, με άλλον αέρα βγαίνεις έξω και αντιμετωπίζεις όλες τις προκλήσεις. Επαγγελματικές και ερωτικές.
Δεν αφήνουμε την ομορφιά μας, ούτε στη κρίση σήμερα…
Η γυναίκα στη σημερινή εποχή, έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, πολλές προκλήσεις. Οικογενειακές, ερωτικές, επαγγελματικές και πάνω από όλα, τον τελευταίο καιρό, μια τεράστια οικονομική ανασφάλεια. Αυτός ο αγώνας την έκανε, χωρίς να το θέλει, να μπερδεύεται, να χάνει τον ρόλο της, το φύλλο της. Η γυναίκα ανά τους αιώνες, με όπλο το μυαλό και την εμφάνιση, πετύχαινε πάρα πολλά. Στις δύσκολες περιόδους η γυναίκα προσπαθεί να βρει διεξόδους, ώστε να νιώσει καλύτερα, πιο χαλαρή αλλά και πιο όμορφη, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η Ευταλία για παράδειγμα, με τις φλούδες από τα αγγούρια, έφτιαχνε καταπληκτικές μάσκες προσώπου και τη λοσιόν που την ονόμαζε “Αγγουρόνερον”. Καταπληκτική λοσιόνα! Οι γυναίκες σήμερα, δεν προλαβαίνουν καν να φάνε σπίτι τους. Πώς να τους πεις “φτιάξε μόνη σου και την τάδε ή την δείνα μάσκα;” Θέλουν κάτι άμεσο, αποτελεσματικό και σε πολύ προσιτή τιμή. Αυτό ήθελα να καταφέρω και αν κρίνω από τα λεγόμενα των γυναικών που με επισκέπτονται και ήδη δοκίμασαν τα προϊόντα, θεωρώ, πως αυτά τα τρία το Μποτέ τα καλύπτει.