Μάρα Μεϊμαρίδη

Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστέλλα και σαν πρώτο Πανεπιστήμιο τελείωσε την Φιλοσοφική Αθηνών. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας (Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς την Βιολογία, Ιατρική Ανθρωπολογία (Jussieu-Ecole de Medecine de st Peres) απ’όπου αποφοίτησε με άριστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος ως ανθρωπολόγος σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία (Πελοπόννησος Πύλος) και σε παλαιοχριστιανικά (Άβδηρα της Θράκης), μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού στο Ι.Υ.Π.- Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία - Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής, πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας. Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας “Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων” που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών. Η διατριβή της στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Παν. Αθηνών είχε θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων-Ακτινοδιαγνωστική μελέτη» 1985. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά. Συνέχισε να σπουδάζει Συστημική και Ραϊχική μέθοδο Ψυχοθεραπείας. (2005-2012)
Το 2002, ολοκλήρωσε και εξέδωσε το πρώτο της λογοτεχνικό της βιβλίο με τίτλο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», το οποίο έφτασε τις 900.000 πωλήσεις παγκοσμίως, εξελισσόμενο σε συγγραφικό φαινόμενο. Το 2004, διέσωσε και εξέδωσε την οικογενειακή τράπουλα των Μαγισσών της Σμύρνης, με τον γενικό τίτλο “Deste – Η τράπουλα της Κατίνας”.
Το 2006 οι Μάγισσες της Σμύρνης μεταφέρονται στην Τηλεόραση (Mega) σε σίριαλ 26 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Κουτσομήτη. Η «Ντάσταρ η κούπα των λεόντων» είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
To 2007, εξέδωσε το «Βιβλίο Μαγείας 1» από τις Μάγισσες της Σμύρνης, συγκεντρώνοντας ένα ανεκτίμητο Σμυρναίικο λαογραφικό υλικό, και ένα σύνολο μαγικών συνταγών, όπως βρέθηκαν καταγεγραμμένες στα χειρόγραφα της Κατίνας Καραμάνου. Η συνέχεια της συλλογής των μαγικών συνταγών, κυκλοφόρησε το 2008 με γενικό τίτλο «Ατταρτικός κύκλος» και «Βάλτρια» το 2013.
Το 2016 δημιούργησε τον Πνευματικό και Φιλοσοφικό Σύλλογο «Η Σμυρνιοπούλα» όπου διδάσκει σε σεμινάρια Μεταφυσικής.
Το 2018 «ΟΙ Μάγισσες της Σμύρνης» μεταφέρονται με μεγάλη επιτυχία σε θεατρική διασκευή στο θέατρο Pallas σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, φτάνοντας τις 100 παραστάσεις, όλες sold out.
Το θεατρικό της έργο «Σωκράτης και Πλούτων. Περί θανάτου Κωμωδία» εξεδόθη με τη μορφή θεατροαναγνώσματος το 2020 από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη.
Παράλληλα, από το 1990, δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (Θεαθήναι, Ελεύθερος τύπος, Τηλεθεατής, Espresso κλπ) σε θέματα κυρίως διατροφής και ανάπτυξης και ανθρωπολογίας εκδίδοντας και περιοδικά (Mara’s Life). Συμμετέχει σε εκπομπές στην Τηλεόραση. (Ιστορίες Μυστηρίου Ant1, Υπάρχει λόγος Star, Πρωϊνό Ant1, Ευτυχείτε Open beyond (2017-2020)

«Ο άνθρωπος την πρώτη ανάσα και την τελευταία
που παίρνει την παίρνει με την ψυχή!»